torsdag 21 januari 2010

*** Energi - Besparing ***

Har gått och funderat på det här med att byta ut glödlamporna hemma till "Lågenergi lampor" och i dag kom jag till skott med det :o) Valde det bästa enligt vad mina kunder/kamrater på Ahlsell rekommenderade och det blev PHILIPS Softone 5 wattare till alla smålampor, den motsvarar 25 watt hos en vanlig traditionell glödlampa.

Det här med Softone stämde verkligen, blev ett kanonfint ljus, och så sparar jag alltså bara i ren energi 80% mot motsvarande vanlig glödlampa :o) "Kanon bra" Gör ju heller inte saken sämre att brinn tiden är garanterad till 10.000 timmar vilket också betyder att priset dessutom är jäkligt lågt om man tar hänsyn till brinn tiden :o) "Kanon även det" :o)

Jag betalade ca 70 :- st för dom, men dom kostar väl ute i konsument butikerna ungefär dubbelt upp, men det är ändå en "mycket" stor besparing, även om man köper dom till fullpris

I köket så har vi ju dimmer till lampan över köksbordet, och fick då läramig i dag att det inte går med dom här "vanliga" lågenergi lamporna, utan då blir det en Specialare ;o) Så det blev istället en dimbar halogen lampa där, det funkade kanon, och även den drar mindre energi, 30% mindre är den traditionella ;o)

Reklamfilm PHILIPS Softone ;o)


Men nu har jag inte tid att skriva mer, måste sticka & kolla på elmätaren och se den snurra så där mysigt långsamt ;o)

8 kommentarer:

  1. Vi har bytt ALLA våra lampor på fastigheten med lågenergilampor av olika slag. Allt från Halogen till LED. Dimbara lågenergi finns det nu gott om. Motsvarande den du visade här ovanför, kostar 129:- i dimbar variant på Jula. Sök bara på "dimbar" på Julas hemsida, så hitter du den. Jag brukar även skriva datum på sockeln när jag skruvar i den, då får man lite pejl på vilka som är bra eller dåliga. Den äldsta tror jag har lyst i ca 9 år nu. Ganska regelbundet...

    SvaraRadera
  2. Ja nu är allt bytt här också.
    Bytte utelamporna för flera år sedan, dom går på ljusrelä så dom har många brinntimmar/år, och nu idag så bytte jag 11st lampor inne. prutade idag bort ca 250 watt effekt förbrukning :o) känns riktigt bra :o)
    betalade ju inte heller mer än 70:- st för dom :o) Kanon också om dom håller så länge som 9år, riktigt bra :o) Är det inte också lite avgörande hur ofta dom tänds och släcks?

    SvaraRadera
  3. Antal ggr man tänder och släcker verkar ha en mycket liten betydelse på de äldre energilamporna. Dom "nya" är för nya för att vara statistiskt säker på utfallet. Men det som är statiskt säkerställt är, att ju mindre dom är, desto kortare livslängd har dom. Kombinationen, små/ljusstarka håller
    absolut sämst.

    SvaraRadera
  4. Ok, jag har framförallt små men ljus svaga bara 5 W så då kanske dom håller ett tag,
    Ska enligt PHILIPS hålla 10.000 tim.
    men vi får väl se :o)

    SvaraRadera
  5. Skriv datum på sockeln. Så ser du ju i efterskott hur länge dom håller...

    SvaraRadera
  6. Jag har varit så anti lågenergilampor inomhus då belysningen har varit fruktansvärd - som på sjukhus. Inget mys alls. Men jag ska verkligen testa den du rekommenderar ovan - för man vill ju värna om miljön...men mysfaktorn måste få sitt med. Vi har mest 15 Wattare hemma (är mycket för mys som du förstår) - finns det softisar som motsvarar det också eller är det 25 W som gäller? MAA

    SvaraRadera
  7. Jag håller med till 100% ang det tråkiga kalla ljuset, men dom som jag skrev om här är kanon, har i sovrummet 2 st likadana lampor, bytte först i den ena av dom, och kunde då inte se någon skillnad mot den gammla traditionella andra lampan. Men vet inte om det finns någon som motsvarar 15 W, dom 10 tal som jag bytte nu var 25 w, och då blev det perfect med 5 w lågenergi. men det finns kanske svagare också.

    SvaraRadera
  8. Håller med till 100% också om att myset är viktigt ;o) För att inte säga absolut "viktigast" ;o)

    SvaraRadera